Overvåkingen starter under juletreet

Det spås at smarte høyttalere, som Google Home og Amazon Alexa, blir “årets julegave” i år. Dette er ikke utelukkende positivt, og vi fraråder å kjøpe dette i gave til noen som ikke har ønsket seg det, eller ikke har satt seg inn i hva dette innebærer.

Du kan lese på både Kampanje.no og NRK.no at smarthøyttalere vil innta de norske hjem. Sistnevnte har forståelig nok begynt å forberede innhold til disse høyttalerne, og på grunn av dette fremstilt denne teknologien i usedvanlig positivt lys. Derimot har de også i løpet av det siste halvåret fått frem et mer nyansert blikk på hva høyttalerne innebærer av overvåking og personvern, spesielt etter at Forbrukerrådet kom på banen.

Smarte høyttalere er overvåking

Når du kjøper en smarthøyttaler, eller får en i gave, så betaler du en pris mye høyere enn de fleste er klar over, som jeg blant annet skrev om i en artikkel i Dagsavisen og debatterte på NRK Ukeslutt tidligere i år.

I korte trekk betaler du ved å gi tilgang på dine personlige data, og ofte innebærer dette mer informasjon om deg selv enn du egentlig var klar over. Se for deg at du kjøper en Google Home, og hvis du allerede bruker andre tjenester fra Google som for eksempel Gmail, YouTube og Google Maps på telefonen, så har de allerede utallige kilder til informasjon om deg. Når dette settes sammen, og kombinert med informasjon fra din høyttaler som lytter til alt du sier, vil de trolig kjenne deg bedre enn din egen partner.

En annen stor utfordring med smarte høyttalere i dag er at de ikke er gjennomtestet for sikkerhetshull, og det dukker stadig opp nye hull. Dette innebærer at du har nok en teknologisk port knyttet til deg som kan enkelt hackes, og ukjente tredjeparter kan få tilgang til dine persondata. CSO tar i denne artikkelen for seg noen av de vanligste måtene Google Home eller Amazon Alexa kan hackes – og hvordan du kan sikre deg mot hackingen. Dette er bare ett eksempel.

I dag brukes smarte høyttalere i stor grad til underholdning, men se for deg at du etterhvert knytter de opp til annen teknologi i huset, som termostat, lyskontroll eller vaskemaskin. Tenk så at disse plutselig kan overvåkes, som Kashmir Hill skriver om i artikkelen The House That Spied on Me, og kanskje også styres fra noen som har hacket seg inn på systemet ditt. Dersom lyspærene dine er avslått over lengre tid så er du sannsynligvis ikke hjemme, eller dersom du ofte ber Alexa om flypriser og værmeldinger ute i verden så skal du sannsynligvis dra bort snart. Dette er ikke informasjon du ønsker at en innbruddstyv skal ha tilgang til. Det er heller ikke vanskelig å forestille seg at et nedkjølt hjem, sprengte lyspærer eller oversvømmelse på vaskerommet kan ha fatale konsekvenser. 

Enn så lenge, når sikkerheten ikke er god nok og prisen vi betaler er ubegrenset tilgang til vår egen persondata, er dette teknologi jeg ikke kommer til å kjøpe.

Teknologi som krever kunnskap

Å kjøpe teknologi som smarte høyttalere er enkelt, og vi som forbrukere blir i stor grad eksponert for alle de morsomme (og etterhvert praktiske) muligehtene som ligger i denne teknologien. Dette er selvsagt ikke uten grunn, produsentene skal jo tjene penger og leverandørene av innhold og tjenester vil jo ha brukere.

Dette gjør at mange forbrukere i dag har et forvrengt bilde av hva disse smarte høyttalerne innebærer, og skaffer seg dem uten å nødvendigvis ha tatt et velinformert valg og vet hva de faktisk tar i hus. Ekstra problematisk blir det da når disse blir brukt som premier og gaver, og folk tar dem i bruk selv uten å ha kjøpt dem selv.

Vi skal ikke påstå at ingen vil ha nytte eller glede av smarte høyttalere, eller si at man absolutt ikke må kjøpe dem. Det vi håper er at flere setter seg inn i hva de faktisk gjør, og hva selskapene bak ønsker å oppnå med dem.

Problematiske premier og gaver

Jeg deltok i november på et seminar hvor salen var proppfull av mennesker som jobber med PR og kommunikasjon. På starten av dagen kunne konferansier gledelig dele at de holdt en konkurranse for alle deltakerne, hvor vinneren skulle annonseres på slutten av dagen. Premien? En Google Home. Mottakelsen var applaus og jubel, og reglene for å delta var enkle. Vi fikk vist et bilde, og skulle komme med en passende og humoristisk “caption”. En smal sak for kommunikatører, og hvem vil vel ikke forsøke å få en gratis smarthøyttaler? Det skremte meg å se hvor stor entusiasme det ble da premien var annonsert, spesielt fordi vi kommunikasjonsfolk burde vite bedre.

Ikke kjøp Google Home i julegave

Vår oppfordring er å ikke kjøpe denne type teknologi i julegave til noen som ikke vet hva det innebærer, og har ønsket seg dette eksplisitt. Og hvis du får en slik i gave, bør du tenke deg om to ganger før du bryter forseglingen og aktiverer høyttaleren.

Hadde det vært vi som fikk den, hadde den blitt byttet til noe langt sikrere på 3. juledag.

Sist oppdatert:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com